A csoport múltjáról röviden: a KIKELET 1999-ben alakult a kassai magyar ajkú ifjúság kezdeményezésére. 2002-ben hivatalos szervezetként jegyeztettük magunkat. Ezután több elnökváltás, hosszabb-rövidebb inaktivitás volt jellemző a közösségre. 2006-ban a KIKELET a Rákóczi Szövetség helyi szervezete lett.


2009 szeptemberében úgy döntöttünk, hogy újjáalakítjuk az akkor 4-5 tagot számláló vezetőséget. KIKELET Kassa - Ifjúsági Közösség-ként jegyeztettük be magunkat a minisztériumban, teljesen új alapszabállyal, megújult vezetőséggel. Így lett közösségünk vezetője Mátyás Flórián (UPJŠ-LF). Az új koncepciók, tervek rövid időn belül meghozták a várt eredményeket, melyek elsősorban az aktívan bekapcsolódó tagok számában nyilvánultak meg. Jelenleg a KIKELET 17 aktív taggal büszkélkedhet, többségük természetesen Kassán tanuló magyar egyetemista. Egy nagyon jól összekovácsolódott, politikailag, vallásilag független csapatként tudnám magunkat jellemezni, melynek küldetése a Kassán tanuló magyar ajkú diákok, egyetemisták és fiatalok összefogása és identitástudatának erősítése. Célunk, hogy a városunkban tanuló magyar diákok és fiatalok megismerjék egymást, ismerjék egymás iskoláit, kollégiumait, és nem utolsó sorban, hogy fontosnak érezzék a magyar közösségekhez való tartozást! Ezért is próbálunk főleg olyan rendezvényeket, akciókat szervezni, melyek kielégítik a fiatalok mai igényeit, és maradandó pozitív kultúrélményt biztosítanak számukra. Gazdag programkínálatunk a garancia arra, hogy minden érdeklődő fiatal megtalálja a neki tetszőt és kedvére valót.


Legnépszerűbb rendezvényeink közé tartozik az immáron védjegyünkké vált, szemeszterenként két-három alkalommal megszervezett Magyar Buli, mely jó alkalom és lehetőség arra, hogy a tanulásban "megfáradt" ifjúság kitáncolja magából a felgyülemlett feszültséget. Nagyon jó látni, és ritka pillanat, ahogy egyszerre 350-400 magyar fiatal együtt szórakozik. Letűnt korok világába röpítenek vissza Retro estjeink, melyek havi rendszerességgel kerülnek megrendezésre. Kedvenc magyar filmjeinket vetítjük, ahol a családias légkör, a zsíros kenyér vöröshagymával és a fröccs igazi családias hangulatot varázsolnak korosztálytól függetlenül a Márai stúdió előadótermébe... Az "Ép testben, ép lélek" gondolattól vezérelve, szervezzük a hagyományos őszi, téli és tavaszi egész napos teremfoci-bajnokságokat, melyek helyszínéül a SPŠD tornaterme nyújt rendszeresen otthont. Általában 8 csapat küzd meg ilyenkor egymással a fődíjért, a KIKELET vándorkupáért. A természet kedvelőinek hosszabb- rövidebb túrákat, sátorozásokat, valamint a már hosszú éveken át megrendezésre kerülő, Diákhálózattal közös szervezésű krasznahorkai nyári táborunkat kínáljuk. A Féltér névre keresztelt programunk egy kötetlen beszélgetéssorozat, melynek célja teret biztosítani azon diákok és fiatalok számára, akik úgy érzik, véleményt szeretnének formálni a körülöttünk zajló, bennünket is érintő társadalmi, politikai, tudományos és kulturális kérdésekről. Egyre nagyobb érdeklődést váltanak ki a kéthavonta megrendezésre kerülő Játékestjeink. Ide mindenki magával hozhatja kedvenc társasjátékát, majd hatalmas kacagások közepette újra átélheti gyermekkora legszebb pillanatait. Nagy sikernek örvendenek, és szép kis közönséget vonzanak a csapatunk által szervezett koncertek is. Így szórakoztathatott bennünket többek között az újra összeállt Sexit együttes, az egy éve felfedezett királyhelmeci Semi Holsen zenekar, újra felcsendülhettek a húrokon az Illés, Metró, Omega és egyéb híres együttesek dallamai a magyarországi Reflex együttes előadásában. Nagy öröm számunkra, hogy a Cafe Frei kávézóban újra megrendezhettük a régen is nagy sikerű karaoke estet Dj Zsillával. Első alkalommal került megrendezésre a Magyar Ifjúsági Bál, mellyel remélhetőleg sikerül hagyományt teremtenünk, ezáltal újabb feledhetetlen élményt nyújtva a mulatni vágyó fiatalságnak. Emellett társszervezői vagyunk a minden évben megszervezett hagyományos kassai magyar bálnak is. További hasznos együttműködésünk megmutatkozik pl. a Thália Színházzal való közös programjainkban is. Színészeivel közösen szerveztük meg a Gyilkos etűdök című darab bemutatóját. Tagjaink kötelességszerűen jelen vannak a kassai, magyar vonatkozású kulturális eseményeken, szoboravatásokon, koszorúzásokon és más jellegű megemlékezéseken.


Fontosnak tartjuk a határokon átnyúló kapcsolatok ápolását, ezért minden évben részt veszünk a Rákóczi Szövetség által Budapesten megrendezett 1956-os megemlékezés-sorozaton, a Gloria Victisen. Aktív kapcsolatot ápolunk több magyarországi szervezettel is. Külön említést érdemel a nyíregyházi ifjúsági irodával való kiváló kapcsolatunk. Az eredményes együttműködés elősegítése céljából kéthavonta közös találkozókon veszünk részt. Természetesen, minden rendezvénynek, akciónak megvan az anyagi vonzata...


Folyamatosan pályázunk, keressük a lehetőségeket rendezvényeink lebonyolításához. Szervezetünk jelenleg egy három határon átnyúló Európai Unióhoz beadott győztes projektben vesz részt szlovákiai partnerként (Magyarország- Nyíregyháza, Ukrajna- Beregszász, Szlovákia-Kassa), melynek keretein belül teret kapnak majd az irodalmi estek, különböző képzőművészeti kiállítások, szakképzések, és egyéb multikulturális rendezvények, melyek a három említett országban kölcsönösen prezentálásra is kerülnek majd. Reméljük, hogy a Magyarországon megtapasztalt színvonalon sikerül majd a kassai helyszínű rendezvényeket lebonyolítanunk, ezzel is öregbítve Kassa, és a benne lakó, alkotó magyar ajkú közösség hírnevét! Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani mindazon szervezeteknek, magánvállalkozóknak, akik hozzájárultak akcióink sikereihez!

Alapszabály

(hivatalos, szlovák nyelvű) - letölthető (pdf, 83 kb)

Aktív tagok


A csapat tagjai, akik nélkül az események nem jöhetnének létre...

Tohol Orsolya

elnök

+421 911 498 854


Orsi a Márai Sándor Gimnázium harmadéves tanulója. 2017-től tagja a Kikeletnek. Szabadidejében az otthoni falusi kultúrkörben és polgári társulásban munkálkodik, ezen kívül az iskolai Rákóczi Szövetség elnöke. Szeret olvasni, koncertekre járni, utazni.

Csízi Dániel

alelnök

+421 940 367 910


Fehér Anna

alelnök

+421 950 466 560


Anna ismerősei hatására csöppent 2017-ben a KIKELET világába. Egyetemi évei alatt törekszik minél több sorozat és sör elfogyasztására. Csallóközies kifejezéseivel sok arcra mosolyt csal. Szabadidejében szívesen sétál a szabadban, szeret társaságban lenni és táncolni. 2017. novemberétől a szervezet alelnöke.


Csirmaz Miklós


Miki a kassai Műszaki Egyetemen Villamosmérnöki és Informatikai kar hallgatója. A Kikeletnek az egyetemi tanulmányainak megkezdésétől a tagja. Többnyire a Kikelet rendezvényeinek szervezésében vesz aktívan részt. Szabadidejében íjászattal foglalkozik és szivesen olvas.

Dezső Eszter


Eszter 2015 szeptemberétől a Kikelet tagja. Az eperjesi főiskolán fizioterápiát tanul. Szabadidejében táncol, sportol és utazik.

Magyar János


Jancsi informatikát tanul a Kassai Műszaki Egyetemen. 2012-től Kikelet-tag, 2016 februárjában lett a szervezet egyik alelnöke. A Kikeleten belül főleg az események szervezésében veszi ki a részét. Vérbeli Dortmund-szurkoló, szabadidejében emellett zenél, zenét hallgat és olvas.

Mohňanský Dominika


Dominika harmadéves egyetemi hallgató a kassai Pavol Jozef Safárik Egyetemen, ahol angol-szlovák és szlovák-angol tolmácsnak, fordítónak tanul. 2015 áprilisától 2016 februárjáig a Kikelet elnöki funkcióját tölti be. Szabadidejében citerázik és magyar programokat látogat.


Rajczi Márk


Márk 2015 óta Kikelet tag, ezzel is javítva a statisztikákat. Egyetemi végzettséggel rendelkező informatikus, akinek a munkája mellett még mindig jut ideje a Kikeletes programokra. Nem egy megszokott kocka, hiszen el tud szakadni a gépétől és informatikus létére sokat beszél, mert nem igazán szereti a csendet, ha társaságban van. Ha söröznél, neki nyugodtan szólhatsz, 101% hogy nem utasít el.

Reiter Réka


Réka hosszas töprengés után, barátai kitartó invitálására végül 2016-ban társult a Kikelet aktív tagjaihoz. A kassai Orvostudományi Egyetem hatodéves hallgatója. Szabadidejét a barátaival tölti, szeret túrázni, sielni ha csak éppen nem tanul. 2017. novemberétől egy éven át a szervezet alelnöke volt.

Tóbiás Gergely


Gergő 2012-től a Kikelet tagja, fotósa és dizájnere, 2014-től alelnök majd 2016 februárjától 2018 szeptemberéig elnöke a csoportnak. Szabadidejében szeret fotózni, különféle grafikai munkákat és weblapokat készíteni. Szeret hardverekkel foglalkozni és mindennel az informatikán belül, ami nem csak a kódolás, hanem "megfogható".

Végh Mária


Mary operációs rendszerére a 2014-es GNyT során került fel egy veszélyes vírus, melynek hatására beadta a derekát és hagyta, hogy a Kikelet magába szippantsa. Szerencsére a vírus komolyabb meghibasodást nem okozott, fő étkezésekkor továbbra is egyeseket és nullákat fogyaszt, valamint ereiben sem állt meg folyni a sör.Tagok


Akik nélkül most nem tartanánk itt...

Bajusz Mária


2013 - 2017

Biró Szilvia


Blénessy Róbert


Bodnár Evelin


2016 - 2017

Bozó Norbert


Cseh Tamás


2012 - 2015

Dezső Fruzsina


2013 - 2017

Éliás Ádám


Gecse Annamária


Görcsös Katalin


Görcsös Pál


Huszty AttilaHuszty Éva


Janáček Adriána


Kovács Attila


Magyar Gergely


Mátyás Flórián


elnök 2008 - 2015

Molnár NorbertNagy Tibor


Nagy Viktória


2016 - 2017

Pandy Rita


Rási Gábor


2013 - 2017

Szabó Andrea


Szilágyi Hajnalka


2016 - 2017

Szaszák György