A csoport múltjáról röviden: a KIKELET 1999-ben alakult a kassai magyar ajkú ifjúság kezdeményezésére. 2002-ben hivatalos szervezetként jegyeztettük magunkat. Ezután több elnökváltás, hosszabb-rövidebb inaktivitás volt jellemző a közösségre. 2006-ban a KIKELET a Rákóczi Szövetség helyi szervezete lett.


2009 szeptemberében úgy döntöttünk, hogy újjáalakítjuk az akkor 4-5 tagot számláló vezetőséget. KIKELET Kassa - Ifjúsági Közösség-ként jegyeztettük be magunkat a minisztériumban, teljesen új alapszabállyal, megújult vezetőséggel. Így lett közösségünk vezetője Mátyás Flórián (UPJŠ-LF). Az új koncepciók, tervek rövid időn belül meghozták a várt eredményeket, melyek elsősorban az aktívan bekapcsolódó tagok számában nyilvánultak meg. Jelenleg a KIKELET 17 aktív taggal büszkélkedhet, többségük természetesen Kassán tanuló magyar egyetemista. Egy nagyon jól összekovácsolódott, politikailag, vallásilag független csapatként tudnám magunkat jellemezni, melynek küldetése a Kassán tanuló magyar ajkú diákok, egyetemisták és fiatalok összefogása és identitástudatának erősítése. Célunk, hogy a városunkban tanuló magyar diákok és fiatalok megismerjék egymást, ismerjék egymás iskoláit, kollégiumait, és nem utolsó sorban, hogy fontosnak érezzék a magyar közösségekhez való tartozást! Ezért is próbálunk főleg olyan rendezvényeket, akciókat szervezni, melyek kielégítik a fiatalok mai igényeit, és maradandó pozitív kultúrélményt biztosítanak számukra. Gazdag programkínálatunk a garancia arra, hogy minden érdeklődő fiatal megtalálja a neki tetszőt és kedvére valót.


Legnépszerűbb rendezvényeink közé tartozik az immáron védjegyünkké vált, szemeszterenként két-három alkalommal megszervezett Magyar Buli, mely jó alkalom és lehetőség arra, hogy a tanulásban "megfáradt" ifjúság kitáncolja magából a felgyülemlett feszültséget. Nagyon jó látni, és ritka pillanat, ahogy egyszerre 350-400 magyar fiatal együtt szórakozik. Letűnt korok világába röpítenek vissza Retro estjeink, melyek havi rendszerességgel kerülnek megrendezésre. Kedvenc magyar filmjeinket vetítjük, ahol a családias légkör, a zsíros kenyér vöröshagymával és a fröccs igazi családias hangulatot varázsolnak korosztálytól függetlenül a Márai stúdió előadótermébe... Az "Ép testben, ép lélek" gondolattól vezérelve, szervezzük a hagyományos őszi, téli és tavaszi egész napos teremfoci-bajnokságokat, melyek helyszínéül a SPŠD tornaterme nyújt rendszeresen otthont. Általában 8 csapat küzd meg ilyenkor egymással a fődíjért, a KIKELET vándorkupáért. A természet kedvelőinek hosszabb- rövidebb túrákat, sátorozásokat, valamint a már hosszú éveken át megrendezésre kerülő, Diákhálózattal közös szervezésű krasznahorkai nyári táborunkat kínáljuk. A Féltér névre keresztelt programunk egy kötetlen beszélgetéssorozat, melynek célja teret biztosítani azon diákok és fiatalok számára, akik úgy érzik, véleményt szeretnének formálni a körülöttünk zajló, bennünket is érintő társadalmi, politikai, tudományos és kulturális kérdésekről. Egyre nagyobb érdeklődést váltanak ki a kéthavonta megrendezésre kerülő Játékestjeink. Ide mindenki magával hozhatja kedvenc társasjátékát, majd hatalmas kacagások közepette újra átélheti gyermekkora legszebb pillanatait. Nagy sikernek örvendenek, és szép kis közönséget vonzanak a csapatunk által szervezett koncertek is. Így szórakoztathatott bennünket többek között az újra összeállt Sexit együttes, az egy éve felfedezett királyhelmeci Semi Holsen zenekar, újra felcsendülhettek a húrokon az Illés, Metró, Omega és egyéb híres együttesek dallamai a magyarországi Reflex együttes előadásában. Nagy öröm számunkra, hogy a Cafe Frei kávézóban újra megrendezhettük a régen is nagy sikerű karaoke estet Dj Zsillával. Első alkalommal került megrendezésre a Magyar Ifjúsági Bál, mellyel remélhetőleg sikerül hagyományt teremtenünk, ezáltal újabb feledhetetlen élményt nyújtva a mulatni vágyó fiatalságnak. Emellett társszervezői vagyunk a minden évben megszervezett hagyományos kassai magyar bálnak is. További hasznos együttműködésünk megmutatkozik pl. a Thália Színházzal való közös programjainkban is. Színészeivel közösen szerveztük meg a Gyilkos etűdök című darab bemutatóját. Tagjaink kötelességszerűen jelen vannak a kassai, magyar vonatkozású kulturális eseményeken, szoboravatásokon, koszorúzásokon és más jellegű megemlékezéseken.


Fontosnak tartjuk a határokon átnyúló kapcsolatok ápolását, ezért minden évben részt veszünk a Rákóczi Szövetség által Budapesten megrendezett 1956-os megemlékezés-sorozaton, a Gloria Victisen. Aktív kapcsolatot ápolunk több magyarországi szervezettel is. Külön említést érdemel a nyíregyházi ifjúsági irodával való kiváló kapcsolatunk. Az eredményes együttműködés elősegítése céljából kéthavonta közös találkozókon veszünk részt. Természetesen, minden rendezvénynek, akciónak megvan az anyagi vonzata...


Folyamatosan pályázunk, keressük a lehetőségeket rendezvényeink lebonyolításához. Szervezetünk jelenleg egy három határon átnyúló Európai Unióhoz beadott győztes projektben vesz részt szlovákiai partnerként (Magyarország- Nyíregyháza, Ukrajna- Beregszász, Szlovákia-Kassa), melynek keretein belül teret kapnak majd az irodalmi estek, különböző képzőművészeti kiállítások, szakképzések, és egyéb multikulturális rendezvények, melyek a három említett országban kölcsönösen prezentálásra is kerülnek majd. Reméljük, hogy a Magyarországon megtapasztalt színvonalon sikerül majd a kassai helyszínű rendezvényeket lebonyolítanunk, ezzel is öregbítve Kassa, és a benne lakó, alkotó magyar ajkú közösség hírnevét! Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani mindazon szervezeteknek, magánvállalkozóknak, akik hozzájárultak akcióink sikereihez!

Alapszabály

(hivatalos, szlovák nyelvű) - letölthető (pdf, 83 kb)

Aktív tagok


A csapat tagjai, akik nélkül az események nem jöhetnének létre...

Tóbiás Gergely

elnök

+421 948 703 616


Gergő a kassai Műszaki Egyetemen informatika szakos hallgatója. 2012-től a Kikelet tagja, fotósa és dizájnere majd 2014-től alelnök, 2016 februárjától elnöke a csoportnak. Szabadidejében szeret fotózni, különféle grafikai munkákat és weblapokat készíteni, illetve sportolni.

Bodnár Evelin

alelnök

+421


Evelín tanulmányait a nyitrai Konstantin Filozófus egyetemen folytatja, ám úgy döntött, hogy a távolság nem lehet akadálya annak, hogy belépjen a Kikeletbe. 2016 decemberében a szervezet egyik alelnöke lett. Szabadidejében szeret a barátaival lenni, olvasni, kutyázni, természetet járni.

Dezső Fruzsina

alelnök

+421


Fruzsi a kassai Orvostudományi Egyetem tanulója. A Kikeletnek egyetemi tanulmányainak megkezdésétől a tagja. Szabadidejében utazik, főz, koncertekre jár és sportol.

Magyar János

alelnök

+421 910 274 904


Jancsi informatikát tanul a Kassai Műszaki Egyetemen. 2012-től Kikelet-tag, 2016 februárjában lett a szervezet egyik alelnöke. A Kikeleten belül főleg az események szervezésében veszi ki a részét. Vérbeli Dortmund-szurkoló, szabadidejében emellett zenél, zenét hallgat és olvas.


Bajusz Mária


Marika a Kikeletes pályafutását 2013-ban kezdte, amikor még az Állatorvosi Egyetem diákja volt. Úgy gondolta viszont, hogy az ING-et már a zólyomi műszaki egyetemen veszi fel, de ennek elennére is a Kikelet lelkes, aktív tagja maradt. Szabadidejét legszívesebben a barátaival tölti egy forrócsokis bögre mellett vagy a természetben mászkálva a kutyája társaságában.

Csirmaz Miklós


Miki a kassai Műszaki Egyetemen Villamosmérnöki és Informatikai kar hallgatója. A Kikeletnek az egyetemi tanulmányainak megkezdésétől a tagja. Többnyire a Kikelet rendezvényeinek szervezésében vesz aktívan részt. Szabadidejében íjászattal foglalkozik és szivesen olvas.

Dezső Eszter


Eszter 2015 szeptemberétől a Kikelet tagja. Az eperjesi főiskolán fizioterápiát tanul. Szabadidejében táncol, sportol és utazik.

Fehér Anna


Anna ismerősei hatására csöppent 2017-ben a KIKELET világába. Egyetemi évei alatt törekszik minél több sorozat és sör elfogyasztására. Csallóközies kifejezéseivel sok arcra mosolyt csal. Szabadidejében szívesen sétál a szabadban, szeret társaságban lenni és táncolni.


Mohňanský Dominika


Dominika harmadéves egyetemi hallgató a kassai Pavol Jozef Safárik Egyetemen, ahol angol-szlovák és szlovák-angol tolmácsnak, fordítónak tanul. 2015 áprilisától 2016 februárjáig a Kikelet elnöki funkcióját tölti be. Szabadidejében citerázik és magyar programokat látogat.

Nagy Viktória


Viki az állatorvosi egyetem harmadéves hallgatója. 2016 óta Kikelet tag. Szereti a laza embereket, az őszt, az epret, az Agymenőket, a karácsonyt és a barátait. Hobbi szinten gyerekkora óta lovagol. Szabadidejében olvas, naplót ír vagy csupán élvezi a ritka semmittevést. Inspiráló mottója: Mosolyogj, ha esik az eső, mert ha nem mosolyogsz, akkor is esik...

Rajczi Márk


Márki a Kassai Műszaki Egyetemre jár már 4 éve és próbál informatikát tanulni. 2015-ben lett Kikelet tag, bár már tagsága előtt is sokat tudott a szervezetről és lassan már senki sem hitte, hogy valaha is belép. Nagyon szeret TéVézni és híradózni és szereti a reklámokat. Mindig minden körülmények között szívesen segít, persze csak ha tud.

Rási Gábor


Gábor az utolsó évét tölti Kassán a Műszaki Egyetem gépészeti szakos hallgatójaként. 2012-től tagja a Kikeletnek. Szabadidejét leggyakrabban zenehallgatással, zenéléssel,ha pénztárcája engedi utazással és néha néha sportolással tölti.


Reiter Réka


Réka hosszas töprengés után, barátai kitartó invitálására végül társult a Kikelet aktív tagjaihoz. A kassai Orvostudományi Egyetem negyedéves hallgatója. Szabadidejét a barátaival tölti, szeret túrázni, sielni ha csak éppen nem tanul.

Szilágyi Hajnalka


Hajni négy év kitartó ellenálás után, főként barátai és a Gímesi Művelődési Tábor és Gólyatábor hatására 2016-ban csatlakozott a Kikelethez. Tanulmányait a kassai Pavol Jozef Safárik történelem-földrajz szakos hallgatójaként végzi. Szabadidejében szivesen olvas, sportol, főz és a téli sportok megszállott híve.

Tohol Orsolya


Orsi a Márai Sándor Gimnázium harmadéves tanulója. 2017-től tagja a Kikeletnek. Szabadidejében az otthoni falusi kultúrkörben és polgári társulásban munkálkodik, ezen kívül az iskolai Rákóczi Szövetség elnöke. Szeret olvasni, koncertekre járni, utazni.

Végh Mária


Mary operációs rendszerére a 2014-es GNyT során került fel egy veszélyes vírus, melynek hatására beadta a derekát és hagyta, hogy a Kikelet magába szippantsa. Szerencsére a vírus komolyabb meghibasodást nem okozott, fő étkezésekkor továbbra is egyeseket és nullákat fogyaszt, valamint ereiben sem állt meg folyni a sör.


Tagok


Akik nélkül most nem tartanánk itt...

Biró Szilvia


Blénessy Róbert


Bozó Norbert


Cseh Tamás


Éliás Ádám


Gecse AnnamáriaGörcsös Katalin


Görcsös Pál


Huszty Attila


Huszty Éva


Janáček Adriána


Kovács AttilaMagyar Gergely


Mátyás Flórián


Molnár Norbert


Nagy Tibor


Pandy Rita


Szabó AndreaSzaszák György


Telgarecz Gergely


Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.